Vitamine D speelt een essentiële rol in je lichaam. Naast het ondersteunen van de opname van calcium en fosfor in je botten, helpt vitamine D ook om je immuunsysteem te versterken. Je lichaam maakt het aan als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Te weinig vitamine D kan leiden tot broze botten en spierzwakte, terwijl een teveel ook problemen kan veroorzaken. Maar hoe zit dat precies?
Hoeveel heb je er eigenlijk dagelijks van nodig? Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag nodig. Voor baby's, jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt een hogere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Overdosering is echter ook mogelijk. Het is zeker belangrijk om te weten hoe je de juiste balans kunt vinden en wat er gebeurt als je te veel vitamine D binnenkrijgt.
Overdosering van vitamine D komt meestal niet door de zon of voeding, maar door te veel supplementen. Wanneer je te veel vitamine D inneemt, kan je lichaam te veel calcium opnemen, wat kan leiden tot nierstenen, hartproblemen en botverlies. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met het innemen van supplementen en eerst advies in te winnen bij een medische professional.
Wat gebeurt er als je te veel vitamine D binnenkrijgt? De symptomen van een overdosis, ook wel hypervitaminose D genoemd, kunnen variëren. Vroege signalen zijn vaak subtiele symptomen zoals misselijkheid, overgeven, verminderde eetlust, constipatie, zwakte en gewichtsverlies. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen escaleren naar hartproblemen, nierstenen of nierschade. Ben je bang dat je te veel vitamine D binnenkrijgt? Neem dan contact op met je huisarts. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden en om te weten hoe je een overdosis kunt voorkomen.