BEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
De hulpverleenster is zelf sinds juni in Libanon. Het Libanese Rode Kruis krijgt hulp van de internationale tak van de hulporganisatie om het grote aantal gevluchte Libanezen en gewonden te helpen. Sinds twee weken voert Israël grote luchtaanvallen uit op Libanees grondgebied. Daardoor zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Volgens de Libanese overheid zijn door de aanvallen meer dan duizend mensen omgekomen.
Het Rode Kruis heeft doorlopend contact met het Libanese leger en VN-missie UNIFIL om mensen in getroffen regio's zo goed mogelijk te helpen en de veiligheid van hulpverleners te garanderen. "Tot nu toe hebben we in het hele land toegang, maar vooral met het grondoffensief wordt dat steeds moeilijker", zegt Ruppert. "Wellicht komt er een punt dat het te gevaarlijk wordt voor onze vrijwilligers. We weten van andere organisaties dat er al hulpverleners zijn geraakt en omgekomen."
Noodhulpgoederen
Volgens Ruppert staat het Libanese zorgsysteem al langere tijd zwaar onder druk. Het Libanese Rode Kruis verzorgt daarom essentiële hulp zoals ambulancediensten en bloedtransfusies. Ook deelt de organisatie hulpgoederen uit in opvangcentra.
Veel noodhulpgoederen zoals dekens, voedselpakketten en hygiëneartikelen zijn niet of amper meer te krijgen, zegt Ruppert. "Het wordt ook steeds lastiger om te importeren, omdat er nog maar weinig vluchten naar Libanon zijn. Dat is een grote vraag nu voor alle hulporganisaties, hoe we ervoor kunnen zorgen dat we hulpgoederen zo snel mogelijk het land in krijgen."
Om de noodhulp te kunnen blijven garanderen, heeft het Libanese Rode Kruis volgens Ruppert dringend meer geld nodig. "De Libanese overheid is niet in staat om zonder internationale steun op zo'n grote ramp te reageren. Het feit dat de ambulances hier volledig door vrijwilligers worden gerund, toont aan hoe schrijnend de situatie is." Het Libanese Rode Kruis heeft volgens Ruppert zo'n 55 miljoen euro nodig. Daarvan zou tot nu 12 procent zijn gedoneerd.