Veel mensen doen het weleens: sorry zeggen, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Een keertje is dat natuurlijk niet zo erg, maar doe je het veel te vaak, dan kan dat door je ouders komen.
Volgens Psychology Today is het voortdurend excuseren een vorm van aangeleerd gedrag als reactie op een problematische opvoeding. Het kan een gevolg zijn van een ouder die vaak de schuld van ongewenste situaties op het kind afschuift. De impact van de schuld krijgen van dingen waar een kind geen controle over heeft, wordt versterkt als het kind wordt gemanipuleerd (gaslighting) of gestraft als het de schuld niet accepteert.
Vaak excuses aanbieden wordt dan een overlevingsmechanisme, dat een kind ontwikkelt om straf of manipulatie te vermijden door de schuld zonder protest op zich te nemen. Dit kan doorgaan in de volwassenheid, waarbij een persoon dan ook de schuld op zich neemt en sorry zegt voor dingen waar hij helemaal niets aan kan doen.
Dit kun je oplossen door in de eerste plaats te erkennen dat je het doet en je bewust te worden van de momenten en situaties waarbij het gebeurt, aldus de psychologen van Psychology Today. Daarna kun je gezondere copingmechanismen aanleren.