We gooien in de Europese Unie per persoon 131 kilo voedsel per jaar weg. Dat is meer dan 2 kilo per dag. Nederland zit met 148 kilo nog ruim boven dat gemiddelde.
Het komt in totaal neer op 58 miljoen ton aan voedselverspilling in 2021. En dat hoeven we niet af te schuiven op de horeca of de supermarkten. 54 procent daarvan komt namelijk voor rekening van huishoudens, oftewel 31 miljoen ton aan goed eten dat in de vuilnisbak verdwijnt. Tijdens de productie van eten en drinken gaat 21 procent verloren en de rest wordt verspild door restaurants, supermarkten en bijvoorbeeld zorginstellingen.
Maar de verschillen binnen Europa zijn groot. Je hóéft dus niet zo veel weg te gooien. In Zweden, Kroatië en Slovenië bijvoorbeeld wordt maar ongeveer half zo veel voedsel verspild als in Nederland. België, Denemarken, Griekenland en Portugal spannen echter de kroon. Onze zuiderburen gooiden maar liefst 262 kilo per persoon per jaar weg in 2021.