Eerst gingen vogels dood aan vogelpest, toen besmette vogels koeien met vogelpest, en nu heeft een zieke koe een mens besmet met
vogelgriep.
In Texas is recent ten minste één persoon gediagnosticeerd met vogelgriep na contact met vermoedelijk geïnfecteerde melkkoeien, schrijft
de New York Times. Dit geval voegt een zorgwekkende dimensie toe aan een uitbraak die al miljoenen vogels en zeezoogdieren wereldwijd heeft getroffen, en recentelijk ook koeien in de Verenigde Staten.
De patiënt werkte direct met zieke melkkoeien en vertoonde als primair symptoom conjunctivitis. De persoon wordt behandeld met een antiviraal medicijn en herstelt, aldus de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
De zorg is vooral ingegeven omdat het gevaar van vogelgriep stapsgewijs groter is geworden. Eerst vogels, toen runderen, nu mensen. Is er nog een volgende stap? Die zou zijn besmetting van mensen door besmette mensen.
Het virus is geïdentificeerd als dezelfde variant van
H5N1, een influenzasubtype, dat circuleert onder Noord-Amerikaanse vogels. De kans dat een mens besmet raakt, is nu nog klein en de symptomen zijn meestal heel mild. Maar het is belangrijk om besmetting te voorkomen, omdat het virus zich door mutatie zou kunnen aanpassen en zich ook zou kunnen gaan verspreiden tussen mensen.
In de Verenigde Staten zijn melkkoeien in de staten Texas, Kansas en New Mexico ontdekt die het vogelgriepvirus bij zich dragen. Virusdeeltjes zijn ook gevonden in de melk van deze koeien. Dit toont aan dat herkauwers nu ook vatbaar zijn voor vogelgriep. Het is nog niet bekend of de virusdeeltjes in de melk besmettelijk zijn voor mensen, maar de meeste melk die wordt geconsumeerd is gepasteuriseerd, wat het risico op infectie waarschijnlijk zeer laag maakt.
De situatie is zorgwekkend omdat mensen relatief veel contact hebben met herkauwers zoals runderen en geiten, wat een extra route tot besmetting van de mens kan vormen. In Nederland is dat nog veel meer het geval. Er leven 4 miljoen runderen in Nederland.