De advocaat van
Geert Wilders heeft ontdekt dat er zwendel, of minstens grove misleiding heeft plaatsgevonden om aanklachten tegen Wilders te krijgen. Onwetende moslims hebben hun handtekening gezet onder onbegrijpelijke papieren die ze voor hun neus kregen. Dat deden ze omdat de
moskee hen dat vroeg.
„Wij zijn moslims en vertellen de waarheid”, stelt een van hen. Hij verklaart dat hij dacht dat er verkiezingen waren uitgeschreven en hij zo voor of tegen Wilders kon stemmen. „Er zijn verschillende plekken geweest waar je kon stemmen, en één van deze plekken was de moskee op de Fruitweg, de As Soennah-moskee”, vertelt hij, verwijzend naar het islamitische gebedshuis in de Haagse Schilderswijk. „Mij is gevraagd om mijn stem uit te brengen in verband met Wilders, tenminste als hij zo heet.”
Het werd hem in de moskee gevraagd door mensen ’die van buiten kwamen’, samen met moskeegangers. Hij wil liever geen namen vertellen. „Misschien dat ze later nog ruzie willen maken omdat ze vragen aan mij: waarom heb je dit gedaan, waarom heb je onze namen genoemd?” Dat zijn aangifte er mede toe heeft geleid dat Wilders voor de rechter moet komen verbaast ’B’ : „Waarvoor? Waarom zou hij voor de rechter moeten komen? Ik weet het niet.”
Advocaat Geert-Jan Knoops kreeg van de rechter de mogelijkheid om 15 van de 6400 mensen die aangifte deden te ondervragen. De Telegraaf heeft de beschikking over die stukken en ze schetsen geen prettig beeld. Tegenstanders van Wilders uit de moslimwereld hebben rare methoden gebruikt om het aantal aangiften op te schroeven.
Een andere getuige vulde op zijn aangifte in dat hij zich gediscrimineerd voelde. In het verhoor blijkt daar niets van te kloppen. „Ik voelde mij niet gediscrimineerd, ik wilde alleen geen fitna, geen oproer. Ik vind wel dat hij mag zeggen wat hij wil, maar wij mogen ook zeggen wat wij willen.”
Op de markt, waar hij het aangifteformulier in handen kreeg gedrukt, zei een hem onbekend persoon: „Dit formulier, dit is tegen Wilders en dat moet ingevuld worden.” Dat was nog een hele opgave, want ’C’ kan niet lezen.
Volgens Knoops zou in sommige gevallen de politie hebben geholpen bij het invullen van de aanklachten.