Al enkele dagen weet niemand hoeveel mensen er positief zijn getest in Nederland. De GGD kan het tellen niet meer bijhouden. Dus als middel om bij te houden hoe het gaat met de pandemie is testen op dit moment nutteloos.
En het aantal positieve testen zegt ook weinig over hoe druk het wordt in de ziekenhuizen, "Slechts een heel klein aantal mensen wordt opgenomen in verhouding tot het aantal positieve testen", zegt epidemioloog Frits Rosendaal tegen de NOS. "Als dat heel laag blijft, is dat hele testapparaat een te groot wapen voor deze variant."
"We zagen altijd al alleen het topje van de ijsberg", zegt Rosendaal. "Maar het is steeds minder duidelijk hoe groot dat topje is en hoe groot de ijsberg. We zien niet meer hoeveel besmettingen er zijn, alleen nog dat het er veel zijn."
Eigenlijk heeft het testen nog vooral nut voor mensen die niet zijn gevaccineerd en een herstelbewijs nodig hebben om bijvoorbeeld de horeca in te mogen. Maar: "Je kunt je afvragen of we de QR-code en dat testbewijs nog veel langer nodig hebben nu we zien dat omikron het zorgsysteem minder belast", zegt gezondheidseconoom Xander Koolman tegen de NOS. "Zodra je besloten hebt dat 2G en 3G niet meer nodig zijn, kun je ook afzien van het testen om te bewijzen dat mensen ziek zijn geweest."
De kosten van het testsysteem zijn veel hoger dan de prijs van de tests alleen, benadrukt Koolman. "Mensen die vrij moeten nemen om zich te laten testen en om te wachten op een uitslag, en daarna in quarantaine moeten, de kosten daarvan zijn vele malen hoger. We praten zomaar over tientallen miljoenen euro's per dag."