LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft de Europese Commissie een stevige brief gestuurd. Het is de laatste stap voordat een officieel geschil wordt gestart dat tot een rechtszaak tegen de Europese Commissie kan leiden.
Dat meldt de nieuwssite Politico en wordt bevestigd door de woordvoerder van de Europese aanklager.
De Europese Commissie deelt vaak hoge boetes uit als EU-landen of bedrijven als Google zich niet aan EU-afspraken houden, maar ligt nu dus zelf onder vuur.
Inzet van het conflict is een korting door de commissie op de ICT-dienst van de Europese aanklager. Die denkt dat hierdoor zijn onderzoek naar fraude met EU-geld wordt ondermijnd. Volgens de Europese aanklager kan de dienst namelijk zonder goed werkende en veilige computers niet op fraudeurs en criminelen jagen.
De Europese aanklager doet onder meer onderzoek naar corruptie en het onheus wegsluizen van EU-subsidies in allerlei EU-landen. Maar de dienst bekijkt op dit moment bijvoorbeeld ook of commissievoorzitter Ursula von der Leyen sms-berichten heeft verwijderd en of er sprake was van belangenverstrengeling rond de bestelling van Covid-vaccins.
Het in 2021 opgerichte Europees Openbaar Ministerie vindt dat vanwege het belang van zijn taak, de Europese Commissie "voldoende mensen en financiële middelen" ter beschikking moet stellen. En niet in plaats daarvan de dienstverlening moet verslechteren. Na maanden van tevergeefs beleefd vragen, is de Europees aanklager daarom tot deze zwaardere methode van een officiële juridische stap overgegaan. Toch hoopt de dienst "op dit moment" nog op een goede oplossing zonder rechtsgang, aldus een woordvoerder van EPPO.