Circulaire economie draait als tierelier: kringloopwinkels melden nieuwe records

Samenleving
dinsdag, 15 oktober 2024 om 9:31
bijgewerkt om dinsdag, 15 oktober 2024 om 9:50
anp151024081 1
Kringloopwinkels draaien op volle toeren: ze hebben vorig jaar een recordhoeveelheid spullen ingezameld voor hergebruik, meldt Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). Per vestiging die bij de vereniging is aangesloten werd gemiddeld 784.907 kilo aan spullen ingezameld, schat de branche. Vooral meubels en elektrische apparaten werden vaker ingenomen voor een 'tweede ronde'.
"We zien dat een steeds grotere groep mensen de kringloop weet te vinden, zowel voor het brengen van spullen als voor het kopen," stelt BKN-directeur Rachel Heijne. "Die maatschappelijke trend zien we terug in deze cijfers."
Afstand tot de arbeidsmarkt
Ook het aantal werknemers is toegenomen, met 3,7 procent. Bij kringlooporganisaties werkten vorig jaar ruim 18.000 mensen. Het gaat dan vooral om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er werken ook gepensioneerden, vrijwilligers, stagiairs en mensen die een taakstraf uitvoeren. "Daarmee komt de bijdrage van de kringloopsector aan sociale werkgelegenheid goed naar voren", vat de BKN samen.
Geschikt voor hergebruik
Van alle spullen die bij kringlooporganisaties werden ingeleverd, was 56 procent daadwerkelijk geschikt voor hergebruik. Dat is een hoger percentage dan een jaar eerder, toen het bleef steken op 48 procent. Dat scheelt dus restafval.
De BKN meldt verder dat organisaties in de branche zich steeds vaker bezighouden met het opknappen en repareren van spullen in eigen werkplaatsen. Het aantal winkels met zo'n eigen werkplaats steeg sterk, van 22 in 2022 naar 71 in 2023. Als voorbeelden van spullen die er worden opgeknapt, noemt de branchevereniging elektronica, fietsen, meubels, andere houten spullen en textiel.
Circulaire economie
Om het milieu te ontzien en de circulaire economie verder te helpen, wil de branche graag verder groeien. BKN oppert daarom een btw-verlaging voor kringlooporganisaties die geregistreerd staan als goed doel, of voldoen aan de eisen van het eigen keurmerk van de sector.