Je weet eigenlijk wel dat de kans om 30 miljoen te
winnen op oudejaarsavond vrij klein is, maar toch ga je ieder jaar weer voor de bijl. Stel je voor dat jóuw lotnummer het magische getal is en dat al je sores in één klap zijn verdwenen. We kopen dat lot dan ook, volgens hoogleraar kansberekening Remco van der Hofstad (Technische Universiteit Eindhoven), vanuit de emotie, vanuit de droom. "Rationeel is het niet om mee te
spelen. Als je geld wil verdienen, moet je niet meedoen aan de loterij. Mensen beslissen niet op basis van gezond verstand dat ze een lot kopen. Als de emotie er niet zou zijn, zou niemand nog meedoen," aldus Van der Hofstad. Toch kochten vorig jaar 4.3 miljoen mensen een lot, wat hen een kans van 1 op 4.3 miljoen gaf om te winnen. "Je kunt maar beter niet meedoen." Een kans van 1 op 4.3 miljoen is volgens de hoogleraar gelijk aan 24 keer op een rij kop gooien. Je hebt zelfs meer kans om 8 keer op rij 6 te gooien met een dobbelsteen dan 30 miljoen te winnen met Oud en Nieuw. "De loterij maakt altijd winst, de spelers altijd verlies."
De Staatsloterij zelf erkent de kleine winkans. De woordvoerder: "Maar wij merken toch dat het voor veel mensen erbij hoort op oudejaarsavond: champagne, oliebollen en een oudejaarslot."
Nou is het ook weer niet zo dat er maar 1 persoon iets wint want er zijn meerdere prijzen. Zo winnen ook 10 mensen 1 miljoen, 10 mensen een ton en 10 mensen 10.000 euro. In totaal zou er volgende week 70 miljoen te winnen zijn.