Reisbeperkingen in Spanje, waar toeristen vanaf nu 'enorme waslijst' aan gegevens moeten aanleveren

Samenleving
donderdag, 19 september 2024 om 9:41
782c9c64 75f3 11ef beb8 868a0fae07ae

De reissector slaat alarm vanwege de groeiende berg reisbeperkingen in Europa. Spanje is de nieuwste toevoeging aan de lijst landen die reizigers verplichten om een enorme waslijst aan gegevens te overleggen. "Dit is echt buiten alle proporties", klinkt het.

Vanaf 1 oktober eist de Spaanse overheid dat hotels, bungalowparken, campings en zelfs autoverhuurders meer dan veertig gegevens van hun klanten doorgeven. Denk hierbij aan bankgegevens, telefoonnummers en paspoortdetails; zelfs het type huurauto moet vermeld worden.

"Dat geldt zelfs voor een verblijf van één nacht. Het is volstrekt niet duidelijk hoe deze gegevens aangeleverd moeten worden en hoe de privacy is gewaarborgd. Het is een enorme klus en heeft tot flink wat ophef onder onze leden gezorgd”, zegt voorman Frank Radstake van de ANVR tegen De Telegraaf. Jaarlijks trekken zo’n vier miljoen Nederlanders naar het zonnige Spanje.

Bureaucratie

De Spaanse aankondiging volgt vlak na de invoering van strengere regels in Duitsland, waar ze opnieuw zijn begonnen met grenscontroles. Het Verenigd Koninkrijk kondigde aan dat vanaf april volgend jaar een elektronisch toegangsbewijs verplicht wordt voor reizigers, met uitzondering van Britse en Ierse burgers.

Radstake wijst erop dat de wachttijden aan de Duitse grens momenteel nog meevallen, maar dat dit in de drukke vakantieperiodes zomaar weer ouderwets kan uitlopen tot lange files. "Met het opheffen van de grenscontrole in de jaren negentig en de komst van de euro is het voor reizigers veel eenvoudiger geworden om binnen Europa familie te bezoeken, te reizen voor werk of op vakantie te gaan of een zakenreis te maken. Dat wordt nu feitelijk ongedaan gemaakt”, vertelt Radstake.

Schijnveiligheid

De Schengenovereenkomst zorgde er in 1995 voor dat het vrije verkeer van personen binnen de EU een feit werd. Maar nu, bijna dertig jaar later, lijkt dat ideaal langzaam af te brokkelen. Hoe verklaart de ANVR deze terugval in vrij reizen en de ongekende honger naar data? In het geval van Spanje gaat het bijvoorbeeld om de gegevens van maar liefst 85 miljoen toeristen per jaar.

"Sommige landen zeggen dit te doen om terrorisme aan te pakken. Maar uit onze gegevens blijkt niet dat het ongevaarlijker is geworden voor toeristen om in Europa te reizen. Er zijn landen die worstelen met aanslagen en immigratie, maar dat laat zich niet oplossen door van vakantiegangers allerlei gegevens te eisen. Ook is het maar de vraag of alle gevraagde gegevens daadwerkelijk nuttig zijn voor het beoogde doel”, legt de ANVR-bestuurder uit.

Tijd voor actie

De ANVR roept minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken op om in actie te komen en de reisbeperkingen aan de kaak te stellen binnen de EU. "Als andere landen ook nog zullen volgen na Spanje, het VK en Duitsland gaan we echt dertig jaar terug in de tijd”, waarschuwt Radstake.