Rafael Nadal (38) beëindigt volgende maand zijn tenniscarrière, bekijk zijn emotionele statement

Sport
donderdag, 10 oktober 2024 om 13:14
bijgewerkt om donderdag, 10 oktober 2024 om 13:34
anp 504751810
Rafael Nadal houdt op met tennissen. De 38-jarige Spanjaard neemt na de Davis Cup Finals in november in Málaga afscheid. Spanje neemt het dinsdag 19 november in de kwartfinale op tegen Nederland.
Nadal won 22 grandslamtoernooien. De laatste jaren werd hij geplaagd door blessures. De Spanjaard kwam sinds de Olympische Spelen van Parijs, waar hij in de tweede ronde verloor van Novak Djokovic, niet meer in actie. Op de wereldranglijst is hij afgezakt naar de 158e plek.
"Het zijn moeilijke jaren geweest, vooral de laatste twee", legt Nadal in een video zijn besluit om te stoppen uit. "Het is duidelijk een moeilijke beslissing, ik heb er lang over nagedacht. In dit leven heeft alles een begin en een einde. Ik ben erg enthousiast dat mijn laatste toernooi de Davis Cup zal zijn. Het maakt de cirkel rond, want een van mijn eerste grote overwinningen was de eindzege met Spanje in 2004 in Sevilla."
De gravelspecialist won liefst veertien keer Roland Garros. Op de US Open was hij vier keer de beste en op Wimbledon en de Australian Open twee keer.
Twee jaar geleden stopte de Zwitser Roger Federer, die twintig grandslamtitels behaalde, al. Van de 'grote' spelers van hun generatie is nu alleen Novak Djokovic nog actief. De 37-jarige Serviër won de meeste grandslamtoernooien, 24.
De finale van Wimbledon in 2008, waar Nadal na bijna vijf uur in vijf sets van Federer won, wordt algemeen beschouwd als beste grandslamfinale ooit gespeeld. Dat jaar won de Spanjaard ook goud op de Olympische Spelen. Nadal stond 209 weken lang bovenaan de wereldranglijst. Van 2005 tot maart dit jaar stond hij altijd in de top 10. Vijf keer sloot Nadal het jaar af als nummer 1 van de wereld. Tussen 2004 en 2022 won hij elk jaar minstens één titel. Nadal won in totaal 92 titels. Zijn gewonnen prijzengeld bedraagt ruim 123 miljoen euro.