Zelfs op 75-jarige leeftijd stoppen met roken heeft nog zin

Wetenschap
donderdag, 10 oktober 2024 om 13:17
bijgewerkt om donderdag, 10 oktober 2024 om 13:37
anp 509756038

Voor stoppen met roken geldt uiteraard: hoe eerder hoe beter. Maar zelfs mensen die pas op 75-jarige leeftijd stoppen, winnen nog levensjaren terug, blijkt uit nieuw onderzoek dat duidelijk maakt dat het nooit te laat is om gezonde keuzes te maken.

Gezondheidsexperts van de Universiteit van Michigan (U-M) benadrukken dat hun bevindingen "opnieuw bevestigen dat stoppen met roken het beste is wat iemand kan doen om zijn levensverwachting te verhogen".

Die wetenschap zou een flinke motivatie kunnen zijn voor mensen die hun hele leven hebben gerookt en zich misschien al hebben neergelegd bij een verhoogd risico op kanker of hart- en vaatziekten.

Uit een studie onder bijna 13.000 mannen van middelbare leeftijd bleek dat degenen die bij aanvang van het onderzoek meer dan 30 sigaretten per dag rookten, een 21 procent hoger risico hadden om binnen 25 jaar te overlijden.

Maar dit is geen vaststaand feit. Talrijke studies tonen aan dat op elke leeftijd stoppen met roken leidt tot directe gezondheidsvoordelen. De onderzoekers van U-M hebben nu ook aangetoond dat de voordelen op de lange termijn niet alleen gelden voor jongeren of mensen van middelbare leeftijd die stoppen.

Volgens hun berekeningen gaat de levensverwachting van mensen tussen de 35 en 75 jaar, die vroeger rookten maar gestopt zijn, aanzienlijk omhoog door de sigaretten voorgoed achter zich te laten.

Met behulp van nationale gezondheidsdata hebben de onderzoekers berekend hoeveel jaren rokers gemiddeld verliezen door hun gewoonte, en hoeveel jaren ze kunnen terugwinnen door op verschillende leeftijden te stoppen. De onderzochte leeftijden zijn 35, 45, 55, 65 en 75 jaar.

Ze vergeleken de levensverwachting van degenen die stopten met die van mensen die op dezelfde leeftijd bleven doorroken, en met mensen die nooit gerookt hadden. 

Rokers die op hun 35ste nog rookten en daarmee doorgingen, verliezen gemiddeld 9 levensjaren (23 procent van hun totale levensverwachting). Daarentegen was het verschil in levensverwachting bij mensen die op hun 35ste stopten slechts één jaar vergeleken met mensen die nooit hadden gerookt. Met andere woorden, ze hadden gemiddeld 8 levensjaren teruggewonnen.

Tien jaar terugwinnen

Een eerdere studie uit Canada en Noorwegen bevestigt dat wie tien jaar rookvrij blijft, mogelijk ook tien verloren levensjaren kan voorkomen. En zelfs op latere leeftijd zijn er nog steeds voordelen voor de levensverwachting.

Het huidige onderzoek komt tot een vergelijkbare conclusie. Mensen die op hun 75ste nog rookten en daar hun hele verdere leven mee doorgingen, verloren gemiddeld 4,4 levensjaren (bijna 50 procent van hun resterende levensverwachting op die leeftijd).

Maar degenen die stoppen op hun 65ste of 75ste kunnen nog steeds minstens één extra levensjaar terugwinnen, met een kans van respectievelijk 23 procent en 14 procent. Dat is zeker niet verwaarloosbaar.

De meeste winst wordt natuurlijk geboekt wanneer mensen vroegtijdig stoppen met roken, maar dat betekent niet dat stoppen op oudere leeftijd zinloos is. Integendeel, het kan je juist extra tijd opleveren.

Bron: Science Alert