Er zit weer winterbenzine en winterdiesel in de pomp: wat merk je ervan?

Tech, AI, auto
woensdag, 02 oktober 2024 om 13:48
anp 509834151 2
Het wordt weer kouder, en dat betekent dat tankstations vanaf deze week hun ‘zomerbenzine’ vervangen door ‘winterbenzine’. En ook diesel krijgt een winterse upgrade. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk, en wat merk je er als automobilist van?
Geen 1 april-grap
"Het verschijnsel winterbenzine is bij veel automobilisten onbekend", zegt Paul de Waal van de Bovag tegen Autoweek. "Eerlijk gezegd heb ik ook ooit gedacht dat het een grap was. Maar brandstofproducenten worden door de overheid gehouden aan bepaalde standaarden als het gaat om de kwaliteit van benzine en diesel en dus passen ze hun formule op 1 oktober en 1 mei aan aan de veranderende omstandigheden."
In de winter moet benzine vluchtiger zijn, legt De Waal uit. Dit gebeurt door butaan toe te voegen, waardoor de benzine bij lagere temperaturen net zo snel ontbrandt als in de zomer. Ook zijn er wettelijke eisen wat betreft de klopvastheid. “Dit om te voorkomen dat je motor gaat ‘pingelen’ als het kouder wordt."
Anti-vries voor je tank
Diesel krijgt in de winter een soort anti-vries toegevoegd om te voorkomen dat het bij kou gaat 'vlokken' en zo je brandstoffilter verstopt. "Daardoor kun je ook met een dieselmotor tot zo’n -20 graden zonder problemen doorrijden. Vroeger werd er door automobilisten en vrachtwagenchauffeurs een liter benzine bij de diesel ingegooid om hetzelfde effect te bereiken, maar dat moet je bij moderne dieselmotoren echt niet meer doen, want daarmee sloop je je verstuivers en loop je het risico op een dure reparatie”, legt De Waal uit.
Wat merk je ervan?
De Waal legt maakt duidelijk dat het verschil met winterbenzine zo klein is dat je het tijdens je dagelijkse ritten nauwelijks merkt. "Het gaat om waardes die je in het dagelijkse verbruik niet zult merken, maar onder laboratoriumomstandigheden wordt je auto iets minder zuinig. Ook qua prestaties lever je marginaal in, maar ook daar merk je niets van. Belangrijk is in ieder geval dat je zelf geen toevoegingen gaat gebruiken, want dat wordt dus allemaal aan de pomp geregeld.”
Vanaf half oktober zijn alle Nederlandse tankstations volledig overgeschakeld op de wintervariant, verwacht De Waal.