Veel mensen denken dat vrouwen minder risico's nemen dan mannen en dat jongeren zich overal in storten zonder na te denken over de consequenties. In werkelijkheid ligt het allemaal wat gecompliceerder.
Onderzoek naar risicogedrag is vaak gebaseerd op experimenten in het laboratorium, waarbij mensen moeten kiezen tussen een vast laag bedrag en een hoger, maar onzeker bedrag. Dat is natuurlijk anders dan het risico dat je neemt om hard te rijden op de snelweg, geen condoom te gebruiken of te gaan bungeejumpen. Inmiddels is ook gebleken dat mensen die veel risico's nemen op één gebied dat niet noodzakelijk doen op andere gebieden.
Mannen nemen meer risico's op financieel gebied. Vrouwen nemen meer sociale risico's, zoals een carrièreswitch of hun mening geven over een moeilijk onderwerp op het werk. Het lijkt er op dat mannen en vrouwen risico's anders waarnemen. En dat verschil zou er mee te maken kunnen hebben met hoe vertrouwd ze zijn met bepaalde situaties. Naarmate je meer ervaring hebt met een situatie, vind je ze minder riskant.
Adolescenten staan bekend om hun risicovol gedrag, maar als je ze in een laboratorium vraagt om na te denken over een situatie, zijn ze net zo voorzichtig als volwassenen. Het verschil tussen het lab en de echte wereld heeft te maken met de mate waarin zij hun emoties laten meespreken. Als hun emoties sterk geactiveerd worden, nemen ze grotere risico's.
Emoties spelen ook bij volwassenen een rol en dan niet alleen emoties over de situatie zelf. Bv. als je een rotdag hebt gehad op het werk, ben je geneigd om harder te rijden.
Bron(nen): Medical News Today