Feit of fabel: werkt collageenpoeder echt tegen rimpels?

Wetenschap
donderdag, 31 maart 2022 om 11:40
anp 377731529
Bekende Nederlanders, bloggers, influencers, ze zouden hun strakke huidje niet te danken hebben aan een spuitje botox maar aan collageenpoeder, althans ze verdienen een centje bij door dat te roepen op hun Instagram-accounts. Maar hebben ze een punt?
Het klinkt logisch: ons lichaam maakt collageen aan onder meer om onze huid gezond te houden. De aanmaak van collageen vermindert na je dertigste dus met supplementen vul je het weer aan. Het is een natuurlijke, lichaamseigen stof, wat het gevoelsmatig extra oké maakt om het te nemen.
Maar dermatoloog Tamar Nijsten, afdelingshoofd bij het Erasmus MC, maakt bij Radar korte metten met het idee. "Als het zou werken, zou het ook een oplossing zijn voor mensen met artrose. Dan zou het echt Nobelprijs-waardig zijn, een doorbraak in de geneeskunde. In dat geval zouden veel nieuwe knieën en heupen niet nodig zijn."
MaagsappenHet grote probleem met collageenpillen of poeders is dat het eerst door je maagsappen en darmen heen moet voor het eventueel je huid, botten of gewrichten kan bereiken. "Dat gaat echt niet gebeuren," aldus Nijsten. "Zelfs als je dit soort producten in de gewrichten spuit, heeft het eigenlijk geen effect op bijvoorbeeld de slijtage van kraakbeen."
Onderzoeken die wel een effect aantonen zijn vaak uitgevoerd door producenten van collageensupplementen en daardoor niet erg betrouwbaar. Goede studies concluderen dat de poeders of pillen vrijwel nutteloos zijn.
Hoewel collageensupplementen dus waarschijnlijk geen effect hebben, worden ze wel massaal verkocht. De goedkoopste pillen beginnen bij 10,49 euro voor een maand, schrijft Radar, maar de prijzen lopen op tot 56 euro voor een maandelijkse dosis.
Bron(nen): Radar