De een is altijd in voor een feestje, inclusief de nodige alcoholische versnaperingen, terwijl de ander er niet naar taalt. Dat heeft mogelijk deels met je IQ te maken.
Volgens
een nieuwe studie uit de VS geldt dat hoe hoger iemands IQ-score is in het eerste jaar van de middelbare school, hoe groter de kans is dat die persoon regelmatig alcohol drinkt op volwassen leeftijd.
Uit de analyse bleek dat IQ kan voorspellen of tieners in hun latere leven eerder drinken of juist geheelonthouder zijn, maar het zei niets over de mate van hun alcoholgebruik.
De studie omvatte data van 6300 mannen en vrouwen in de staat Wisconsin, die in 1957 klaar waren met de middelbare school. In 2004, 48 jaar na hun afstuderen, rapporteerden de deelnemers hoeveel drank ze in de afgelopen maand hadden geconsumeerd, plus het aantal keren dat ze vijf of meer drankjes hadden gedronken in één sessie, wat als bingedrinken wordt beschouwd.
Voor elke stijging van het IQ met 1 punt nam de kans met 1,6 procent toe dat iemand een matige of zware drinker was in plaats van een geheelonthouder. Degenen met hogere IQ-scores rapporteerden wel minder vaak bingedrink-sessies.
De resultaten betekenen niet noodzakelijk dat je IQ als tiener "je lot bepaalt", legt psychiater Sherwood Brown van de University of Texas uit. Maar het suggereert wel dat IQ-scores verband houden met sociale factoren die van invloed kunnen zijn op het drinkgedrag in je latere leven.
Toen Brown en zijn collega's van UT sociaaleconomische factoren onderzochten, ontdekten ze dat het inkomen gedeeltelijk de relatie tussen IQ en drinkgewoonten bepaalde, maar opleidingsniveau had geen invloed.
Bingedrinken was minder gebruikelijk onder vrouwen dan mannen, en bij beide groepen voorspelden hogere IQ-scores minder bingedrinken in de toekomst.