Vrouwen beïnvloeden het geslacht van hun nakomelingen, zodat die hetzij hun kwaliteiten of die van hun grootvader erven. 'Topvrouwen' (vrouwen die veel nakomelingen produceren) hebben meer kans om dochters te krijgen. Zwakkere vrouwen met een sterke en succesvolle vader krijgen meer zonen. Dat hebben Japanse onderzoekers ontdekt.
Daarmee is voor het eerst aangetoond dat vrouwen in staat zijn om het geslacht van hun nakomelingen te beïnvloeden om hun
genen door te geven of te compenseren. Althans zo werkt het bij de Gnatocerus cornutus oftewel de gehoornde meelkever, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het er bij andere diersoorten, zelfs bij zoogdieren, net zo aan toegaat.
Mannelijke gehoornde meelkevers met grote kaken hebben het meeste succes bij de vrouwtjes en winnen de meeste gevechten. Daarom worden zij gezien als 'topmannen'. Hun spieren en de vorm van hun lichaam wijken ook af van die van het doorsnee mannetje, want die zijn nodig om de enorme kaken te dragen. Deze mannetjes krijgen eerder dochters met een mannelijke lichaamsbouw, die minder nakomelingen produceren.
Als je alleen maar zonen of dochters hebt, weet je nu dus hoe dat komt. Wel apart dat de genen van de vader er weinig toe lijken te doen.