Het zijn vaak bescheiden stukjes in de krant. Man schiet pijltjes door eend. Jongen knipt vleugels af van zwaan. Maar dieren mishandelen doe je niet zomaar. Daar gaat vaak een beschadigde geest achter schuil.
Volgens de wetenschap zijn er een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij dierenmishandelaars. Deze kenmerken zijn:
- Agressieregulatieproblemen: Dierenmishandelaars hebben vaak moeite met het beheersen van hun agressie. Dit kan zich uiten in het mishandelen van dieren, maar ook in geweld tegen mensen.
- Impulscontrolestoornissen: Dierenmishandelaars hebben vaak moeite om impulsieve gedragingen te controleren. Dit kan leiden tot plotselinge uitbarstingen van geweld tegen dieren.
- Gebrek aan sociale vaardigheden: Dierenmishandelaars hebben vaak moeite om relaties met andere mensen op te bouwen en te onderhouden. Dit kan leiden tot eenzaamheid en frustratie, die zich kunnen uiten in geweld tegen dieren.
- Persoonlijkheidsstoornissen: Dierenmishandelaars hebben vaker dan gemiddeld een persoonlijkheidsstoornis, zoals een antisociale persoonlijkheidsstoornis of een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornissen zijn gekenmerkt door een gebrek aan empathie en een egocentrisch wereldbeeld, wat kan leiden tot geweld tegen dieren.
- Drugs- en alcoholmisbruik: Drugs- en alcoholmisbruik komen vaak voor bij dierenmishandelaars. Dit kan leiden tot een verminderd beoordelingsvermogen en een toegenomen kans op gewelddadig gedrag.
Daarnaast zijn er een aantal demografische kenmerken die vaak voorkomen bij dierenmishandelaars. Deze kenmerken zijn:
- Leeftijd: Dierenmishandelaars zijn gemiddeld 34 jaar oud.
- Geslacht: Mannen zijn vaker verantwoordelijk voor dierenmishandeling dan vrouwen.