"Als we arme landen geen vaccins geven, worden we komende jaren vaker verrast door nieuwe varianten"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 30 november 2021 om 12:28
welingelichtekringen header 1

De omikronvariant doet de wereld opnieuw schudden op zijn grondvesten. Hoe groot de gevolgen precies zijn van deze sterk gemuteerde versie van het coronavirus moeten we afwachten. Volgens experts kon de mutant mogelijk worden voorkomen als ontwikkelingslanden ook vaccins hadden gekregen.

"Een virus muteert bij iedere infectie", legt emeritus hoogleraar virologie Willy Spaan van de Universiteit Leiden aan RTL Nieuws uit. "Een nieuwe virusvariant krijgt pas de bovenhand als er een voor het virus ideale situatie ontstaat, zoals een betere verspreiding. Op dit moment is de hypothese dat deze nieuwe varianten ontstaan bij patiënten die chronisch zijn geïnfecteerd, oftewel patiënten die langdurig zijn geïnfecteerd, overwegend langer dan drie weken." Dat gebeurt vaak bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Spaan: "Het virus kan bij zo iemand voortdurend muteren. Het is een soort kweekvat."

Had het westen de vaccins gedeeld met de rest van de wereld dan was de kans kleiner dat de omikronvariant zo snel was ontstaan. "Het is zeker verstandig om vaccins eerlijk te verdelen en meer mensen in armere landen te vaccineren", zegt Spaan. "Het zal de verspreiding van het virus remmen, omdat iemand die gevaccineerd is veel minder virus produceert en ook veel korter. Dan loop je dus op den duur minder risico op mutaties. Dus als we genoegen nemen met het trage vaccineren in armere landen kun je er vergif op innemen dat we de komende jaren vaker worden verrast door nieuwe varianten."

Bron(nen): RTL Nieuws