De marathon (42,195 kilometer) is voor de meeste mensen al een onhaalbare exercitie, maar voor de 30-jarige Belgische ultraloper Matthieu Bonne is dat slechts een opwarmertje. Afgelopen week liep hij in zes dagen tijd liefst 1046 kilometer en 296 meter, een nieuw mythisch wereldrecord.
Hij was 21 uur per dag in beweging, met slechts twaalf minuten pauze per drie uur. Toen het laatste uur van zijn monstertocht inging, kon hij eindelijk opgelucht ademhalen: de nieuwe recordafstand was een feit, en zo rende hij de 1038,8 kilometer van de Griekse ultralooplegende Yiannis Kouros – bijgenaamd 'The Running God' – uit de boeken.
Bonne's recordjacht vond plaats tijdens het wereldkampioenschap 6 Days Race Ultrarun in Hongarije, waar hij met een compleet team van coaches en medische staf aan de start verscheen. 115 atleten uit 27 landen namen deel, maar al snel werd duidelijk dat niemand ook maar in de buurt kwam van Bonne's tempo. Maar het bleef tot de laatste uren spannend of hij het wereldrecord zou breken. Na vijf dagen stond er 880 kilometer op de teller, en moest hij nog een kleine 160 kilometer afleggen, maar hij zette door.
In de laatste 24 uur, waarin Bonne in principe een blok van drie uur slaap had ingepland, besloot hij zijn rust over te slaan en voluit voor het record te gaan. "In zijn ‘Bonne-focus’ tikten de ronden snel aan. Er werd gekozen voor een schema van 20 kilometer per drie uur, inclusief pauzes, eten en verzorging”, vertelt begeleider Matthias Lievens aan het AD.
Hoewel Bonne tijdens zijn eerdere recordpoging in het Belgische Merelbeke last had van hallucinaties, viel dat deze keer mee. Met nog zes uur op de klok, had hij nog slechts 38 kilometer te gaan. De finish kwam in zicht.
Terwijl de andere deelnemers strompelend hun laatste rondes van 898,88 meter aflegden, vloog Bonne hen keer op keer soepel voorbij. Een kijker verwoordde het treffend: "Bonne, jij bent buitenaards!"
Vorig jaar verbrak Bonne al het wereldafstandsrecord fietsen in zeven dagen. Hij wist in Arizona maar liefst 3619,72 kilometer af te leggen in een week. “Mentaal was dit de zwaarste uitdaging van mijn leven”, zei hij hierover tegen polar.com. “20 uur fietsen is écht lang, en zeker voor zeven dagen achter elkaar, met 2 à 3 uur slaap tussen, om nog maar te zwijgen van de koude nachten, de hevige regenbuien en de felle wind. Ik vertrok meestal rond 2 uur ’s nachts en die eerste kilometers zijn super zwaar. Omdat je beseft dat je nog 20 uur onderweg zult zijn...”