Steeds meer koeien in de VS zijn besmet met de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N1. In een behoorlijk deel van de melk in de Amerikaanse winkels (vermoedelijk zo'n 20 procent) zijn sporen van het virus. Dat is griezelig, constateert ook de wetenschapsredactie van de
New York Times. Want het vogelgriepvirus is nu doorgedrongen in zoogdieren, die in miljoenen tussen ons in wonen. Het virus hoeft nog maar een stapje te zetten om een nieuwe pandemie te veroorzaken.
De feiten:
Verspreiding onder koeien
- Het H5N1-vogelgriepvirus is bevestigd bij minstens 33 melkveekuddes in 9 staten, met de meeste gevallen in Texas, New Mexico en Michigan.
- Het virus lijkt zich tussen koeien binnen dezelfde kudde te verspreiden, maar ook tussen melkveebedrijven via verplaatsingen van dieren. Of anders gezegd: koeien besmetten mogelijk elkaar. Dus overdracht van zoogdier op zoogdier.
- Er zijn aanwijzingen dat het virus ook van koeien naar pluimveebedrijven is overgeslagen via een onbekende route.
Melkbesmetting
- Hoge concentraties van het vogelgriepvirus zijn aangetroffen in de melk van besmette koeien .
- Uit tests blijkt dat 1 op de 5 melkmonsters uit supermarkten sporen van het virus bevatten, hoewel de FDA (de Amerikaanse instantie die waakt over consumenten) stelt dat gepasteuriseerde melk veilig is.
- De FDA voert nog extra tests uit om te bepalen of er daadwerkelijk levende, infectieuze virusdeeltjes in de melk aanwezig zijn.
Risico's en maatregelen
- Er is tot nu toe slechts één bevestigde menselijke besmetting, maar experts waarschuwen dat de situatie nauwlettend in de gaten moet worden gehouden om verdere verspreiding naar mensen te voorkomen
- De USDA heeft verplichte testing en rapportage ingevoerd voor melkvee dat tussen staten wordt verplaatst.
- Goede bioveiligheidsmaatregelen, monitoring van zieke dieren en beperking van dierverplaatsingen zijn cruciaal om verdere verspreiding tegen te gaan .
Hoewel de kans op een uitbraak onder mensen momenteel klein lijkt, illustreert deze situatie de noodzaak van tijdige transparantie, nauwlettende monitoring en doortastende maatregelen van overheden om de risico's te beheersen, schrijft
The Times. Maar de vorige pandemie heeft bewezen dat als het zover is niets meer helpt, geen vervoersverbod, immigratieverbod, of afstand houden. Als de verspreiding begint is hij amper meer te stoppen. En het kritieke punt is met de besmetting van de Amerikaanse koeien een stuk dichterbij gekomen.
Het RIVM zegt dat de kans op een uitbraak onder mensen klein is. Het vervelende is dat het RIVM dat in december 2019 ook zei over Covid-19.